top of page

Ontstaan vzw Saventerlo

De Vilvoordelaan in Zaventem leeft!

 

Op 27 juli 2021 zag de vzw Saventerlo het levenslicht.  Saventerlo  is de benaming vereniging voor de handelaars die gevestigd zijn op de Vilvoordelaan in Zaventem.

​

De Vilvoordelaan, dat is de baan tussen het station van Zaventem en de rotonde aan de nationale luchthaven. En daar valt heel wat te beleven! Een 50-tal handelaars uit diverse sectoren bieden je er het beste van henzelf. 

​

Als goeie buren hadden de handelaars onderling vaak contact met elkaar, maar zonder een officieel karakter.  Initiatiefnemer Peter Bogaerts van WE Hairdressers maakte zijn collega-handelaars Tim Roosens (Apotheek Roggen) en Leen Schepers (Bar Marcel) warm voor het idee om een officiële handelsvereniging te starten.  Met veel enthousiasme en goesting werd de vzw Saventerlo opgericht.

Meteen lieten meerdere handelaars weten zich te willen aansluiten, om zo gezamenlijk initiatieven te nemen om de Vilvoordelaan nog meer te laten leven !

​

Van waar komt de naam Saventerlo eigenlijk ?

Het Saventerlo was oorspronkelijk een jachtwarande van de Brabantse hertog. In de 17de en 18de eeuw werd het bos gerooid en werd het landbouwgebied. Vanaf 1920 had je er een bloeiende witloofteelt.

In 1938 werd er op een deel van het Saventerlo een reserve-vliegveld aangelegd door het Belgisch leger. De luchthaven van Haren werd immers te klein. Deze luchthaven zou tijdens en na de Tweede Wereldoorlog uitgroeien tot de nationale luchthaven van België, vandaag Brussels Airport.

Dus daar waar onze Vilvoordelaan begint, als je Zaventem binnen komt via de A201, lag ooit Saventerlo.

Ten noordoosten van Zaventem lag oorspronkelijk het Saventerlo, een groot bosrijk domein dat zich uitstrekte over Zaventem, Nossegem, Melsbroek, Steenokkerzeel, Machelen en Diegem. Het maakte deel uit van de jachtwarande van de hertogen van Brabant en werd in 1525 afgestaan aan Karel de Lannoy, heer van Steenokkerzeel. In de loop van de 17de en 18de eeuw werd 'de Lo' bijna volledig ontbost; op de Ferrariskaart van 1771-1777 is er nog een beperkt deel overgebleven onder de benaming 'Bois de Bruyère', vandaag gekend als Nossegem-Bos, gelegen ten noordwesten van de begraafplaats van Nossegem. In oorsprong zou het geheel afgebakend zijn door 150 afbakeningspalen; enkele hiervan bleven bewaard; zo zijn er vier opgesteld voor het gemeentehuis van Diegem, deelgemeente van Machelen; in Nossegem bleef een paal bewaard op de speelplaats van de Sint-Lambertusschool. In de literatuur worden deze grenspalen gedateerd als 16de-eeuws; het zijn hardstenen paaltjes met de voorstelling van een Sint-Andrieskruis, symbool van de Bourgondische dynastie. De paal in Zaventem kwam aan het licht toen in 1985 een betonnen muur tussen de schoolpoort en het rusthuis werd afgebroken 

Bron: Afbakeningspaal Saventerloo | Inventaris Onroerend Erfgoed

bottom of page